A Race for Per

Nyhet för i år är att Kläppenrennen byter namn till A Race for Per, där tävlingsavgiften går oavkortat till forskningen inom demens och demensfonden.

A Race for Per
Upplev passionen för skidåkning och tillsammans kämpar vi för en ljusare framtid. 
Tävlingen passar hela familjen och kompisgänget.

När: 31 mars 2024
Disciplin: Super -G Banan: Banan bjuder på en varierad och rolig terräng med långa fina svängar, Banan är unik och bjuder på krön, varierad terräng och 1200 m åkning. Startplatsen för tävlingen är vid Toppstugan och målgången är nere vid Tranantorget.

Banbesiktning: kl. 09.00-09.45
Tävlingen pågår mellan: kl. 10.00-14.00. kl 14.00 stängs kön.
Antal åk: 1

Klasser
Barn, mix: 3-5 år & 6-8 år
Herr: 9-14 år, 15 år-
Dam: 9-14 år, 15 år-
Snowboard, mix: 3-8 år & 9-14 år
Snowboard herr: 15 år-
Snowboard dam: 15 år-

Anmälan: Anmälan direkt på start mellan kl.10.00-14.00.
Pris: Swish på start min 100 kr/person. Tävlingsavgifterna går oavkortat till forskningen inom demens och demensfonden.

Prisutdelning: På scenen på Tranantorget kl. 15.30.
Övriga info: Hjälm är obligatoriskt.

Obs! kl. 09.00-14.00 kommer delar av Älgstråket, Bäverdalen och Familjebacken hållas avstängda. 

Söndag

10:00-14:00 (v.13)

Pris: Swish på start min 100 kr/person. Tävlingsavgifterna går oavkortat till forskningen inom demens och demensfonden. Anmälan: Direkt på start mellan kl.10.00-14.00. Ytterligare information: Hjälm obligatoriskt. Kl. 09.00-14.00 kommer delar av Älgstråket, Bäverdalen och Familjebacken hållas avstängda.

Per Eriksson Kläppens grundare

För att hedra Per Eriksson, hans passion för utförsåkning och racing döper vi nu om populära tävlingen Kläppenrennen till Kläppenrennen- A Race for Per. Det är en super-G-tävling från toppen av Kläppenberget och en tävling där hela familjen kan delta. I år har vi valt att göra tävlingen till något större, något som sträcker sig bortom pisterna och ger hopp för framtiden, och vi vill ha med oss dig på vägen. Genom att delta i tävlingen blir du en del av kampen mot demenssjukdomar, varje tävlingsavgift går oavkortat till demensforskningen och demensfonden. Tillsammans skapar vi inte bara minnen i backarna utan även hopp för dem som kämpar mot demens.

Per Eriksson var en passionerad skidåkare och tävlade på 60-talet i slalom och storslalom. Det var Per som startade tävlingen Kläppenrennen redan på 1980-talet som än idag är det en populär tävling på Kläppenberget.

Per var en erkänt skicklig skidåkare och tog en hel del pallplatser både i Dalarna och i regionen Östergötland, där han bland annat var distriktsmästare. Hans passion för skidåkning och tävlingar ledde honom till fjällvärlden, och på slutet av 1970-talet började Per som platschef för Lindvallens skidanläggning. Att senare få möjligheten att vara med och skapa en ny anläggning från grunden var något Per inte tvekade att haka på, och Kläppen grundades 1982.

Racing stod Per extra varmt om hjärtat, och Kläppen blev snabbt känt för sina utmärkta förhållanden för tävling och träning för alpina grupper. Landslaget valde Kläppen som träningsarena och stora tävlingar landade i Lostupet, bland annat handikapp-VM i störtlopp 1986 och junior-VM i slalom och storslalom 1987. Idag har vi Kläppen Race Arena för alpina tävlingsgrupper, där vi vill föra vidare vår historia och passion för racing och skidåkning samt ge landets tävlingsåkare bra förutsättningar för träning.

2017 fick Per tyvärr sjukdomen frontallobsdemens diagnostiserad. Frontallobsdemens kallas också pannlobsdemens, det är en ovanlig demenssjukdom och har till viss del helt andra symtom än de andra demenssjukdomarna. Minnesproblem kommer ofta senare i sjukdomen jämfört med andra demensvarianter. Ofta upptäcker man att personligheten förändras. Successivt förtvinar nervcellerna i det drabbade området i hjärnan och hjärnan "glömmer" då till sist normala funktioner. År 2021 somnade Per in till följd av sjukdomen.

För att hedra Per Eriksson, hans passion för utförsåkning och racing, döper vi nu om den populära super-G-tävlingen Kläppen Rennen till Kläppen Rennen - Ett lopp för Per. I samband med detta vill vi också bidra till forskningen och utvecklingen mot ett framtida sätt att bota demenssjukdomar. Tävlingsavgifterna går oavkortat till forskningen inom demens och demensfonden.