Om Kläppen Ski Resort

Kläppen Ski Resort är Sveriges största familjeägda skidanläggning och den 6:e största anläggningen i Sverige. Om du reser söderifrån är Kläppen den första anläggningen du kommer till i Sälen. Det som särskiljer Kläppen från många andra anläggningar är att det inte är ett vanligt fjäll - utan ett berg byggt för skidåkning. Välkommen till oss!


Familjen Eriksson
Det är familjen Eriksson som skapat Kläppen. Allt började år 1982 när Per Eriksson pulsade runt på Kläppenberget i snöskor. Hans stora visioner 1982 är idag verklighet. Kläppen har alltid varit ett familjeprojekt, eller rättare sagt - familjen Erikssons liv. Per Erikssons son, Gustav Eriksson, har nu VD-rollen sedan några år tillbaka och Gustavs fru Lena Eriksson är HR-chef på Kläppen Ski Resort. Gustav och Lena har tre barn, likt alla andra barn i Sälen, spenderar dom nästintill all sin lediga tid på Kläppen. Världens bästa fritidsgård! Men familjen Eriksson är inte ensamma om att vilja utveckla Kläppenberget. Tillsammans med familjen jobbar ett sammansvetsat gäng av kollegor och vänner, alla med ett brinnande engagemang för skid- och snowbaordåkning på Kläppen Ski Reort.  

Kläppen Ski Resort är uppbyggt kring ett berg med 38 nedfarter i alla fyra väderstreck. Skidanläggningen ligger inbäddad i skog, vilket skyddar mot vind samt gör att snön ligger kvar längre i pisterna. Kläppen bjuder på varierad skidåkning för stora som små. Det finns även flera längdskidspår på totalt 37 km för den som vill ha lite omväxling på skidåkningen.

Gondol Sälen
En annan upplevelse är transporten från dalen till toppen med Gondol Sälen. Tack vare gondolbanans 51 gondoler, med en kapacitet på 2 600 personer i timmen, är liftköer sällsynta på skidanläggningen. Ett annat stort plus är att varje gondol har eluppvärmda sittplatser, vilket gör resan både bekväm och återhämtande inför nästa åk. 
Läs artikeln om Gondol Sälen >>

Trolle & Trolla 
Väl på plats kommer barnen skapa bekantskap med Kläppens stora personligheter, trollsyskonen Trolle & Trolla. Förutom att vistas i barnområdet bjuder trollen på flertalet färgsprakande och lärorika föreställningar under veckans gång där barnen bjuds in att sjunga med och interagera. 
Mer information om trollens musik- och teaterföreställningar >>

Kläppen Snowpark
En annan faktor som satt Kläppen Ski Resort på skidkartan är de omtalade och prisbelönta parkerna; Kläppen Snowpark, Junior Snowpark och Blue Line. Den förstnämnda är utsedd till Nationalarena för Freeskiing och Snowboard och här förlägger både snowboard- och freeskiinglandslagen många av sina läger. Med lite tur kan man träffa på den svenska snowboardstjärnan Sven Thorgren som är en av Kläppens ambassadörer.
Lär dig mer om våra parker >>

Vinteraktiviteter
Starta dagen tidigt med morgonskidåkning i nypistad och orörd manchester som avslutas med en frukostbuffé. För den som önskar en annorlunda upplevelse rekommenderar vi vår guideledda snöskovandring på toppen av Kläppenberget. För den som önskar högre hastighet finns alternativet skotersafari, vilken likt våra andra aktiviteter utgår från toppen av berget.
Läs mer om vårt utbud här >>

Restaurangutbud
Välj och vraka mellan Kläppens sju restauranger och caféer. Våra krögare värnar om de lokala företagarna i Sälen och Dalarna, därav är mycket av det som serveras på skidanläggningen tillagat på lokala råvaror. Filosofin hos Kläppen Restauranger är tydlig ”din skidresa ska också vara din matresa”. 
Restauranger, våffelstuga, pizzeria och bageri >>

Boende
På Kläppen Ski Resort kan du välja mellan att bo på lägenhetshotellet Kurbits, i våra olika stugbyar alternativt på en drop in-plats på Kläppens camping. 
Läs mer om boende på Kläppen här >>

Längdskidåkning
I anslutning till den alpina skidåkningen finner du Kläppens fyra längdspår på totalt 37 kilometer för både skate och klassisk stil. Välj mellan att åka längdskidor längs med Västerdalälven nere i dalgången, på öppen och snötäckt myrmark eller på toppen av Kläppenberget. Självklart går gondolen att nyttja även för dig som har längdskidutrustning på fötterna.
Längdskidkarta och spårinformation >>

Fakta

Utförsåkning
Höjd över havet 655 m
Högsta fallhöjd 315 m
Antal nedfarter 38 st
Antal liftar 21 st
Längsta nedfart 3 km
Total pistlängd 26 km
Elbelysta nedfarter 10 st
Pistmaskiner 6 st
   
Längdåkning
 Antal längdspår  4 st
 Total spårlängd  37 km
 Toppspåret 6.1 km
 Bergspåret 24,5 km
 Myrspåret Långa 9,4 km, mellan 7,7 km, korta 5,6 km
 Älvspåret 13 km