Här kommer några vandrings tips i närområdet.

Sälenfjällen har många leder att välja mellan. Alla med lite varierande svårighetsgrader och terräng. Digital kartbok över lederna i Malung-Sälens kommun >>


Hemfjällsstugan: Vandringen till Hemfjällsstugan startar i Hemfjällstangen som ligger på Sälenfjällets södra del. Det är en underbart vacker, och inte speciellt krävande vandring på 8 km. Så det är inga problem att ta med sig hela familjen. På vägen finns gott om ställen att stanna upp för att beundra utsikten och kanske ta en fika. 

Karaktär: Lätt med växlande spång och naturled
Distans: 8 kilometer
Beskrivning: Vandringsleden till Hemfjällsstugan startar från Hemfjällstangens spårcentral. Första delen av leden är spångad, och sista biten till stugan är på upptrampad led. Hemfjällsstugan är inte öppen sommartid, men den stora altanen är ett populärt utflyktsmål för många. Här kan du slå dig ner med näsan riktad mot solen - och bli kvar i flera timmar!


Storfjällsgraven: Mitt i en grav, mittemellan Storfjället och Mellanfjället, ligger Storfjällsgraven. En unikt stillsam plats mitt i den karga fjällmiljön som lockat skidburna gäster ända sedan 30-talet. Om du vill besöka platsen rekommenderar vi att parkera vid Spårcentralen vid Hemfjällstangen - för då är du uppe på fjället efter bara några minuter. För mer information, besök Storfjällsgraven.se

Karaktär: Medel med växlande spång och naturled
Distans:  16 kilometer
Beskrivning: Vandringsleden till Storfjällsgraven startar från Hemfjällstangens Spårcentral. Första delen av leden är spångad följt av upptrampad naturled. 


Njupeskär: Om ni är ute efter ett riktigt spektakulärt utflyktsmål så är det utan tvekan värt att ta sig till Njupeskär. Det ligger ca 11 mil från Kläppen, men är helt klart värt en dagstur! Det är Sveriges högsta vattenfall och ligger i Fulufjällets vackra nationalpark. Vattenfallet är ofattbara 93 meter högt och har en svindlande fallhöjd på 70 meter. Eftersom fallet genererar ett fuktigt klimat innebär det att det växer många ovanliga lavar, mossor och kärlväxter på just den platsen. Något som onekligen förhöjer magin lite!


Karaktär: Lätt med växlande grus och spång
Distans: 2 kilometer enkel väg (5,5 kilometer runt fallet)
Beskrivning: Vandringen för att ta sig till vattenfallet går genom mycket gammal skog, runt 400år, och ger ett trolskt intryck när den slingrar sig genom skogen upp till fallet. Vägen är väl skyltad och det finns en grillplats ca 500m innan fallet som passar perfekt för att grilla korv eller äta medhavd fika.
Runt fallet: Vill man ha en mer utmanade tur så kan man vandra runt vattenfallet. Här är det brant uppför och fukten från fallet gör att det kan vara halt på vissa partier, så viss försiktighet måste tas. Även terrängen ovanför fallet är krävande och leden går över stora stenblock. Mer info hittar ni här >>