Kläppensnö

Det finns natursnö, kanonsnö och så klart Kläppensnö. Dagligdags pratar vi ofta om puder, kramsnö och sockrig vårsnö. Kläppensnö bygger på torr kanonsnö. Det ger större snökristaller och mer volym. Förenklat så ger en torrare snö ett mer naturtroget underlag. Hemligheten handlar om att blanda rätt mängd luft och vatten i snöläggningen, utifrån temperatur och väderförhållanden. 

Extra kramgo snö
Om du gör en snögubbe av natursnö går det åt mer snö för att få de kompakta bollarna och med lite vind och tö så slokar gubben rätt snabbt. Kläppensnö är redan sammanpressad och snögubben blir mer hållbar och bollarna blir snabbare kompakta och tunga när du rullar dem. Den viktigaste fördelen är att Kläppensnön kan läggas tidigt på säsongen. Det enda vi behöver är 25–30 dagar med rätt minusgrader. När snön väl ligger där tål den både blåst och blidväder betydligt bättre än vad natursnö gör. Det betyder att även under snöfattiga vintrar då det kan vara tunt med snö utanför backarna, kan det ändå vara gott om snö och fin skidåkning i själva backarna. Natursnö är härligt och får gärna bli grädde på moset, men det kan vara skönt att veta att vi inte är beroende av den. För oss är kylan det viktigaste.

Minst en halvmeter
De flesta backarna har snödjup på minst en halvmeter. På Kläppen finns några av världens främsta snökanoner. Hela systemet pumpar ut 30 kubikmeter vatten i minuten, vilket blir 60 kubikmeter snö i minuten. De specifika kanonerna producerar cirka 600 liter snö i minuten. För att skapa den härliga manchestern börjar våra pistmaskinförare arbetet redan kvällen innan. Med manchester menas att backen ser helt nykrattad ut och är resultatet efter att de pucklar och snövallar som bildats slätats ut. Skulle backarna inte pistas, skulle de förvandlas till puckelpister ganska snabbt. Den räfflade ytan underlättar frysningen och underlaget blir hållbart.

Varje kväll inspekteras varje backe så vi vet exakt var vi ska pista för att du ska vakna till en härlig skiddag med perfekt underlag.

Snögaranti >>

Sveriges bästa snögaranti

Det perfekta läget gör att vi vågar garantera 16 pister och minst 2 kilometer längdspår från säsongsstart till säsongsslut.
Kläppen idag >>

Dagsaktuell info - Kläppen Idag

På Kläppen idag ser du dagens väder, aktiviteter och lunchmenyer. Vilka backar och liftar som är öppna och våra webbkameror.