Våra längdspår i Sälen

Våra längdspår mäter sammanlagt 37 kilometer. Myrspåret är ett naturspår där du kan välja mellan tre olika distanser. Toppspåret är det tveklöst vackraste spåret på Kläppen med både behagliga och utmanande backar samt underbara vyer. Älvspåret är 13 kilometer, varav åtta kilometer är preparerat med konstsnö.

Klicka för större spårkarta >>
Se spårstatus på Kläppen Idag >>

Se höjdprofiler >>

 

MYRSPÅRET - LÅNGA 9,4 KM, MELLAN 7,7 KM,  KORTA 5,6 KM

Myrspåret har tre distanser som alla startar vid Persgården, vår våffelstuga strax norr om barnområdet. De tre spåren slingrar sig genom skogen och vidare upp över myrmark­erna på östsidan om Kläppenberget. Väljer du att skida 9,4 kilometer eller 7,7 kilometer kommer du att passera ett vindskydd med grillplats efter cirka fyra kilometer. Där svänger du även av till fortsättningen av Bergspåret.

BERGSPÅRET - 24,5 KM

Bergspåret är en sammanslagning av alla våra spår uppe på berget. Stora delar av spåret är kuperat med brant lutning. Dessa partier har en extra bred skatebädd där du även har möjlighet att ploga.

ÄLVSPÅRET - 13 KM

Spåret startar vid Kläppentorget och vänder i Torgås, sju kilometer söder om Kläppen. Första delen av spåret är plant och nybörjarvänligt, följt av en något mer kuperad del mot Torgås. Under vintersäsongen är hela spåret belyst mellan kl. 07.00–22.00. I detta spår är det inte tillåtet att åka med hund eller pulka, vilket det är i våra övriga spår. 

TOPPSPÅRET - 6,1 KM

Kläppens vackraste längdspår med en helt magisk miljö. Spåret har några backar. Där spåret vänder vid cirka 3,5 kilometer finns vindskydd med grillplats. För att komma till Toppspåret åker du gondolen till Toppstugan, alternativt skidor i Bergspåret. Gondolen ingår i längdspårknappen när man bär den synligt samt har längdutrustning med sig.

Längdåkning med hund och dragpulka
Det är tillåtet att åka längdåkning med hund och dragpulka på Myrspåret, Toppspåret och Bergspåret. Om du önskar skida med hund eller pulka ber vi dig skida utanför det klassiska spåret (i skatebedden). Med respekt för övriga skidåkare ber vi dig  hålla hunden kopplad, samt att du plockar upp efter den.

Av både säkerhets- och kvalitetsskäl är det inte tillåtet att gå till fots i våra längdskidspår.