Våra längdspår i Sälen

Våra längdspår mäter sammanlagt 37 kilometer. Myrspåret är ett naturspår där du kan välja mellan tre olika distanser. Toppspåret är det tveklöst vackraste spåret på Kläppen med både behagliga och utmanande backar samt underbara vyer. Älvspåret är 13 kilometer, varav åtta kilometer är preparerat med konstsnö.

Klicka för större spårkarta >>
Se spårstatus på Kläppen Idag >>

 

MYRSPÅRET - LÅNGA 9,4 KM, MELLAN 7,7 KM,  KORTA 5,6 KM

Myrspåret är ett längdspår med tre distanser som alla startar vid våffelstugan Persgården. De tre spåren slingrar sig genom skogen och vidare upp över myrmark­erna på östsidan om Kläppenberget. Väljer du att skida 9,4 kilometer eller 7,7 kilometer kommer du att passera ett trevligt vindskydd med grillplats efter cirka fyra kilometer. Där svänger du även av till fortsättningen av Bergspåret. Det är även här du kommer tillbaka på Bergspåret efter att ha varit upp till toppen och vänt.

BERGSPÅRET - 24,5 KM

Bergspåret är en sammanslagning av alla våra spår uppe på berget. Början och slutet utgörs av Myrspåren. Första mittpartiet slingrar sig uppför (och nedför på tillbakavägen) berget i en härlig miljö. Vissa partier är ganska branta, men välpreparerade. Andra mittpartiet utgörs av Toppspåret. Ta gärna en pausfika i Toppstugan innan du fortsätter färden.

ÄLVSPÅRET - 13 KM

Spåret startar vid Kläppentorget och vänder i Torgås, sju kilometer söder om Kläppen. Inledningen är plan och är nybörjarvänlig, men några kilometer innan Torgås går spåret in i en mer kuperad del. Hela spåret är elbelyst 06.00–22.00 alla dagar. Åtta kilometer av spåret har konstsnö och så mycket som möjligt av sträckan öppnar redan i november. Populärt spår för den som vill träna inför Vasaloppet med mycket stakåkning. På Älvspåret är det inte tillåtet att åka med hundar eller pulka utan vi hänvisar till våra andra spår. 

TOPPSPÅRET - 6,1 KM

Kläppens vackraste längdspår med en helt magisk miljö. Spåret har några backar. Där spåret vänder vid cirka 3,5 kilometer finns vindskydd med grillplats. För att komma till Toppspåret åker du gondolen till Toppstugan, alternativt skidor i Bergspåret. Gondolen ingår i längdspårknappen när man bär den synligt samt har längdutrustning med sig.

Längdåkning med hund och dragpulka
Det är tillåtet att åka längdåkning med hund och dragpulka på Myrspåret, Toppspåret och Bergspåret. Om du önskar skida med hund eller pulka ber vi dig skida utanför det klassiska spåret (i skatebedden). Med respekt för övriga skidåkare ber vi dig  hålla hunden kopplad, samt att du plockar upp efter den.

Av både säkerhets- och kvalitetsskäl är det inte tillåtet att gå till fots i våra längdskidspår.