Våra spår

Kläppen är inte bara utförsåkning i toppklass, här finns även längdåkning tidigt på säsongen. Som officiellt Vasaloppscenter erbjuder vi fina längdspår redan i slutet av november och duktiga instruktörer. Vasaloppsåkare hittar hit, men det går givetvis utmärkt att packa matsäck och termos och hasa runt i sakta mak och njuta av utsikten från Toppspåret eller längs den vackra Västerdalälven.

MYRSPÅRET - 6 och 8 KM
Härligt naturspår med start vid Tranans eller Mitt i pistens spårcentraler. Spåren slingrar sig genom skogen och vidare upp över myrmarkerna på östsidan om Kläppenberget. Väljer du 8 km-slingan, hittar du ett trevligt vindskydd med grillplats efter cirka 4 km. Där hittar du också anslutning till Trånggravsspåret. Hundtillåtet. Här gäller klassisk stil.

TOPPSPÅRET - 7 KM
Kläppens vackraste längdspår med en helt magisk miljö. Spåret har några backar. Där spåret vänder vid cirka 3,5 km finns ett mysigt vindskydd med grillplats. För att komma till Toppspåret åker du Gondol Sälen till Toppstugan, alternativt skidor i Trånggravsspåret som kopplar ihop Myrspåret med Toppspåret. Gondolen ingår i längdspårsknappen när man bär den synligt samt har längdutrustning med sig. Innan nedfärd med liften rekommenderar vi en fika på Toppstugan. Hundtillåtet. Här gäller klassisk stil.

TRÅNGGRAVSSPÅRET - 5 KM
Spåret kopplar ihop Toppspåret och Myrspåret. Du väljer om du åker nerifrån och upp eller tvärt om. Om du önskar några extra kilometer i benen kan du åka runt alla spår. Spåret slingrar sig som en serpentinväg nerför berget i en härlig miljö. Vissa partier är ganska branta men prepareras så att det lätt går att ploga eller saxa beroende på vilket håll du tar. Hundtillåtet. Här får du åka både klassisk stil och skate.

ÄLVSPÅRET - 13 KM
Spåret startar vid Välkomstcentret och vänder i Torgås 7 kilometer söder om Kläppen. Spåret inleder plant, men några kilometer innan Torgås går spåret in i en mer kuperad del. Hela spåret är elbelyst och är tänt mellan 06.00–22.00 alla dagar. 8 kilometer av spåret har konstsnö och så mycket som möjligt av sträckan öppnar redan i november. Denna del är extra populär till vasaloppsträning hos våra gäster. Ej tillåtet med hund. Här får du åka både klassisk stil och skate.

Ladda ner PDF här >>

Se spårstatus på Kläppen IDAG >>