Unik satsning lyfter svensk snowboard och freeski mot nya höjder!

En träningsanläggning för skid- och snowboardåkare, som det inte finns motsvarighet till i norra Europa, har sakta men säkert växt fram i Kläppen. Det är Svenska Skidförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet och Sälens IF som tillsammans med Kläppen Ski Resort har genomfört en unik satsning.

Vid infarten till skidanläggningen Kläppen Ski Resort, har den största satsningen som någonsin har gjorts inom snowboard och freeski i Sverige genomförts. En unik hoppanläggning, som är den enda i sitt slag i norra Europa, har under hösten byggts upp.

Anläggningen ligger inom Kläppen Snowpark, som är utsedd till nationalarena för freeski och snowboard, kommer ge åkare från Sverige, och resten av världen, möjlighet att träna hopp, året runt, eftersom den även kommer vara öppen under sommarsäsongen.

– Om vi ska ha chans att konkurrera i framtiden är en anläggning som denna, på hemmaplan, helt avgörande. Det är det bästa stöd vi kan ge de här sporterna. Vi tror att denna satsning kommer lägga grunden för svenska OS-medaljer redan i Kina 2022, men framför allt i Italien 2026 och framåt, säger SOKs ansvarige sportchef Anders Wiggerud.

- Det är nästan svårt att beskriva för det känns så exklusivt att vi får ha ett sånt här hopp här hemma. Det toppar nästan allt. Förut var man tvungen att åka långt för att träna men nu har vi perfekt träning så nära. Det blir ju utveckling för alla och kommer bli så bra för oss i Sälen. Oavsett vilken ambitionsnivå man har så kan man ha kul här och lära sig nya trick. Säger Wilma Johansson medlem i Freeskiteam Swedens utvecklingslag och Sälens IF

– Genom sin utformning, med olika storlekar på uthoppen, kommer anläggningen passa alla – även de yngre och åkare på väg upp. Det blir verkligen ett lyft för föreningens ungdomar Säger Lars Habing, sportchef Sälens IF.

– Vi har länge sett ett stort behov av en träningsanläggning för hopp på hemmaplan. Dels innebär det ett drastiskt minskat resande för landslagen, men den största fördelen är att de kan träna tillsammans med och inspirera nästa generation unga killar och tjejer att upptäcka och utvecklas inom snowboard och freeski. Det fina med den här konstruktionen är att den passar alla, oavsett om du bara ska lära dig dina första 360 eller tränar för att bli bäst i världen, säger Stefan Karlsson, sportchef snowboard och freeski på Svenska Skidförbundet.

Träningsanläggningen är i världsklass. Inte minst med tanke på den 22 meter breda och 48 meter långa uppblåsbara landningskudde, som rymmer hisnande 2 200 kubikmeter luft, och som väntar åkarna längst ned.

– Det känns otroligt bra att vi har fått möjlighet att bygga denna unika arena. Det är ett ytterligare kvitto på vår satsning inom dessa grenar och på vår Snowpark, vilket ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Det känns fantastiskt att kunna ge våra svenska atleter tillgång till en unik träningsmiljö som hjälper dem nå målet, att bli bäst i världen. Vi vill också välkomna åkare från övriga delar av världen att träna i denna unika arena samt i Kläppen Snowpark, säger Gustav Eriksson, vd Kläppen Ski Resort.

Höga förväntningar bland åkarna
Satsningen på den nya arenan uppskattas även av de svenska landslagsåkarna, som har väntat och längtat till att anläggningen skulle öppna.

– För mig är det en dröm som går i uppfyllelse! Det är en stor orsak till att jag flyttade till Kläppen. Nu har jag bland de absolut bästa träningsförutsättningarna i världen, bara runt knuten. Jag är dessutom riktigt glad över att alla kids i Sälen och eleverna på snowboardgymnasiet får dessa helt grymma träningsmöjligheter. Det här kommer verkligen gynna svensk snowboard på många sätt, säger världsstjärnan Sven Thorgren.

De svenska åkarna tillhör de absolut bästa i världen, och en annan av dessa världsstjärnor är redo att hålla med om den blivande anläggningens klass.

– Airbagen är ett grymt hjälpmedel för att hålla nere skaderisken i jakten på att konstant bli bättre att hoppa, med skidor eller snowboard. Att kunna testa nya tricks, nästan utan konsekvens, är nästan som att ha cheatcodes till tv-spel, säger freeski-profilen Henrik Harlaut.


– Placeringen av anläggningen, i vår nationalarena, är mycket strategisk med närheten både till Riksidrottsgymnasium och en stark förening. Det blir samtidigt ett riktigt bra ”skyltfönster” både för sporten och för våra samarbetspartners, med sitt läge längs väg 66. Vi är otroligt tacksamma för denna möjlighet som skapats genom det unika samarbetet mellan förbundet, SOK, Riksidrottsförbundet, Sälens IF och Kläppen Ski Resort, säger Stefan Karlsson. 

Översikt Kläppen Arena

Kläppens nya hoppkudde
Starttornet syns inte här men det är 17 meter högt!

Fakta:

  • Anläggning total åklängd 120 meter
  • Starttorn 17 meter ovanmark, 37,5 meter fallhöjd.
  • Uppblåsbara landningen 22 meter bred, 48 meter lång, lutning 35 grader
  • Vikt: 6 ton
  • Luft 2200 m3 eller 2.200.000 liter eller 13.000 badkar (170l)
  • Uthopp: 2 stycken varav en flyttbart.
  • Tillverkas i Tyskland

Kläppen är Nationalarena

Kläppen Snowpark är vida känd, även utanför landets gränser och ett tillhåll för parkälskare och den svenska eliten i alla discipliner. Den är byggd av lika delar kunskap och engagemang och har utsetts till Sveriges bästa under nästan ett decennium. Parken är ett tillhåll både för åkare, beundrare, filmare och fotografer. Kläppen Snowpark är utsedd till Nationalarena för Freeskiing och Snowboard.

Gustav byggde den första parken för 15 år sedan, då han själv tillhörde svenska eliten. Än idag byggs den av människor som vet exakt hur snön ska ligga för att hoppen, upplevelsen och utmaningen ska bli optimal. Pistmaskinerna som formar och underhåller alla parker körs alltid av skickliga parkåkare. De har en inbyggd känsla för hur en riktigt bra snowpark ska utformas.

Team Sweden