En upplevelse från ovan

Det ligger en förväntan i luften på den lilla kön som bildats för att ta gondolbanan upp till toppen av Kläppenberget. Det kommer aldrig att bli mer än bara en liten kö eftersom gondolbanan tar 2 600 personer i timmen. Det är en av syftena med gondolbanan. För de flesta är det här första gången de åker i en gondol. 

"För mig är det första turen."

För mig är det första turen. Människor sätter sina skidor i hållarna på utsidan. Jag noterar att det finns specialdesig­nade hållare för snowboards och skidor. Därefter kliver vi alla lugnt på, här råder ingen stress. Hela familjen får plats, och de eluppvärmda sätena sprider en skön värme i hela kroppen. Några lättar på pjäxspännena, andra hänförs av ut­ sikten. Kvinnan bredvid berättar nervöst att hon är höjdrädd och därför undvikit stolliften i alla tider, men nu har familjen peppat henne att åka, åtminstone upp till Tranantorget.

Gondolen lämnar plattformen, hon ser lite rädd ut men när hon märker att den varken svajar eller kränger vågar hon även kika ut genom fönstren. Hon ler segervisst mot sina anhöriga.

Ett par "fräsare" som är på väg upp i Gondolen


FÖRSTA STOPPET ÄR PÅ TRANANTORGET
Jag kliver av för att smita in på Freds och få en kopp kaffe. Med kaffekoppen i handen väntar jag in nästa gondol. Hanna på skidskolan räknar in sina fem elever, instrue­ rar dem att sätta skidorna på utsidan och sedan kliver fem förväntansfulla barn in i gondolen som rör sig sakta framåt. En ivrig liten kille uppmanar sina skidskolekompi­sar att skynda sig men Hanna lugnar att alla hinner med och att det inte är någon brådska. Väl inne stirrar fem par ögon fascinerat ut genom panoramafönstren som har hela fjällvärlden för sina fötter. 
 

Hailey Reinholds tittar ut över Kläppen
Hailey Reinholds tittar ut över Kläppen


VYN ÄR MAGNIFIK
Sälendalen breder ut sig och älven slingrar sig som en vit orm genom landskapet. Höjer man blicken ser man Norge genom de generösa panoramafönstren. Det är som att åka helikopter utbrister en liten kille och storasyster poängterar att han aldrig har åkt helikopter. Nu har jag, säger han förtjust och börjar låta som en motor. Doften av mitt kaffe tycks kittla övriga medresenärers fantasi och snart kretsar diskussionen om hjortron­ eller hallonsylt är godast till våfflorna på Persgården

Gondol Sälen med vy över Hotell Kurbits.
Gondol Sälen med vy över Hotell Kurbits.


ÄNTLIGEN PÅ TOPPEN
På toppen väntar ett äldre par på att ta gondolen ner och jag frågar nyfiket hur de upplever gondolfärden. De har en barnvagn med sig och berättar att de åkt skidor hela veckan, men att de idag tar hand om minsta barn­barnet och precis njutit av en fantastisk räksmörgås. De har varit på Kläppen vid flera tillfällen. Ibland åker de utför och ibland åker de längd. Det här är deras fjärde barnbarn och ofta åker de med till fjällen som barnvak­ter så att de större barnen ska få åka skidor med sina föräldrar. De pekar glatt på några färgglada gestalter och diskuterar högljutt huruvida det verkligen var barnbarnen eller inte.

FAKTA GONDOL SÄLEN

  • Gondol Sälen öppnade 2016 och är den första gondolbanan i Sälenfjällen och tillhör de modernaste i världen.
  • Kapacitet 2 600 personer i timmen med sina 51 gondoler.
  • Varje gondol rymmer tio personer, vilket gör att det inte förekommer några längre liftköer i Kläppens skidsystem.
  • Eluppvärmda soffor håller gästerna varma.
  • Gondolerna håller hög säkerhet. Det gör att barn från 8 år kan åka utan vuxnas sällskap. Vid stationerna saktar gondolen in så att alla hinner av och på.
Gondol Sälen med vyn över Kläppenberget
Gondol Sälen med vyn över Kläppenberget