Vid Falken är snön lite kallare, lite bättre

Falkenområdet ligger på östra sidan av Kläppenberget. Här är det alltid lite mer snö och snön är lite kallare och fluffigare, vilket ger perfekta skidförhållanden.

När det är riktigt kallt nere i dalen så kan du räkna med att det alltid är behagligare temperatur i just det här området. Som om det inte vore nog så är det här du möter morgonsolen under skiddagens bästa timmar. Hur är detta möjligt? Hemligheten är att nedfarterna ligger i skydd av skogen, vilket gör att det alltid är lä utan påverkan av vind. Det gör att snön ligger kvar och behåller sin karaktär utan att underlaget blir hårt och isigt. 

BREDDADE PISTER 
Vi har helt enkelt gjort ett bra skidområde ännu bättre, genom att bredda pisterna för riktigt sköna carvingsvängar och gott om svängrum för snowboard. Överfarter har justerats så att du inte behöver stanna och lämna företräde och det finns plats för alla, oavsett om du vill åka snabbt eller lugnt. 

KLÄPPEN HÖGSTA TOPP 
Vyn av ett frostigt fjäll och känslan av kalfjäll hittar du på Falkenområdets topp som är Kläppens högsta punkt. Strax nedanför finns slogbod och grillplats. Här kan man ta en paus och äta matsäck Från den här vyn ser du även skoterspår och längdspår och blir en trevlig mötespunkt. 

TIDIG SNÖLÄGGNING 
Falkenområdet öppnar alltid vid säsongsstart. Faktum är att det bara tar tre dagar att snölägga hela området om det är minusgrader. All snö som tillverkas på Kläppen har en klimatsmart produktion.Vi slipper pumpa upp vatten från älven, eftersom vi har en egen damm på toppen som med självtryck fyller på snökanonsystemet med lågenergikanoner av senaste modell. På så vis går det åt betydligt mindre energi, faktiskt 800 000 kWh mindre energi per säsong. 

LÄS MER OM FALKENS PISTER 

  • Pist 11, Rådjursstigen: En trevlig grön pist från Falkentoppen ner till Uvens lift och Bäverdalen. Här är skogen urhuggen på högrasidan för att ge bra flyt i åkningen förbi fyrvägskorsningen, där man kan vika av och svänga ner i Minkspåret mot Falken dal. 

  • Pist 23, Illern: Carvingbackarnas backe som är en storfavorit. Kuperad och svängig som en orm, planar ut mot slutet och blir grön. Nu breddad på höger sida för att du ska kunna ta ut svängarna ordentligt.
     
  • Pist 24, Skogsmården: Den roliga blå/gröna pisten och en avstickare från Illern. Nu har vi breddat backen mot skogen på höger sida i nedre blå delen, innan den fortsätter ut i Illern igen. 

  • Pist 25, Ekorrsvansen: Här hittar du oftast lite lössnö intill Falkenliftarna på vänstra sidan. Öppningen är breddad så att du får plats att svänga. 

  • Pist 30, Minkspåret: Den givna pisten att starta morgonen med, utgå från Toppstugan. Det är som att komma till en ny värld när pisten badar i sol de första morgontimmarna. Pisten är breddad och skog borttagen på högra sidan. Det ger pisten en helt ny karaktär. Du kan ta ut svängarna bättre och slipper bromsa för att hålla ner farten inför korsningen med Rådjursstigen. 

På skidspråk kallar man vänster sida för skiers left och höger för skiers right, när du står högst upp i backen och blickar neråt.