Njupeskär - Ett av Sveriges högsta vattenfall

Ett av Sveriges högsta Vattenfall är väl värt ett besök
Njupeskär ett av Sveriges högsta vattenfall

Vill man uppleva något riktigt spektakulärt så kan Njupeskär vara ett spännande utflyktsmål. Det ligger ca 11 mil från Kläppen, men är helt klart värt en dagstur! Njupeskärs vattenfall ligger i Fulufjällets Nationalpark och är 93 m högt och har en fallhöjd på 70 meter. I det fuktiga klimatet som skapas av vattendimman så finns det många ovanliga mossor, lavar och kärlväxter som bara växer just här då de kräver ständig fukt för att överleva.

Karaktär: Lätt med växlande grus och spång
Distans: 2km enkel väg (5,5km runt fallet)
Beskrivning: Vandringen för att ta sig till vattenfallet går genom mycket gammal skog, runt 400år, och ger ett trolskt intryck när den slingrar sig genom skogen upp till fallet. Vägen är väl skyltad och det finns en grillplats ca 500m innan fallet som passar perfekt för att grilla korv eller äta medhavd fika.

Runt fallet: Vill man ha en mer utmanade tur så kan man vandra runt vattenfallet. Här är det brant uppför och fukten från fallet gör att det kan vara halt på vissa partier, så viss försiktighet måste tas. Även terrängen ovanför fallet är krävande och leden går över stora stenblock.

Mer info hittar ni här >>