Crosscountry – cykla mountainbike i Sälen

I Sälen är möjligheterna till att cykla crosscountry på mountainbike många. Det finns tonvis med leder som bjuder på varierande motstånd när det kommer till uthållighet och svårighetsgrad. På så vis kan alla ha riktigt kul oavsett skicklighetsnivå.

Det räcker med att utgå från Kläppens Camping till att börja med. Här startar tre leder som är anpassade för MTB och cykelcross. Lederna kan beskrivas som lätta till medelsvåra. Och sen när ni är tillbaka till campingen så får ni jättegärna använda vår kostnadsfria cykeltvätt. Se lederna på en karta >>

Älsvslingan - 6,5 km

Älvslingan - 6,5 km 
Typ av cykling: MTB, cykelcross.
Startplats: Kläppens Camping.
Underlag: Grusväg, gräs och stig. 
Karaktär: Leden är lättcyklad och flack och passar hela familjen. 

Beskrivning: Underlaget på den här leden består av grusväg, gräs och stig. Den är 6,5 km lång och ganska flack vilket gör den lättcyklad och därmed idealisk för en lugnt pass med hela familjen. En liten reservation bara – leden kan vara delvis blöt efter regnväder vilket kan göra den lite tuffare.

Gusjöslingan - 4 km

Typ av cykling: MTB, cykelcross.
Startplats: Kläppens Camping.
Underlag: Stig och grusväg. 
Karaktär: Leden är lättcyklad och delvis ganska flack men har också ett parti med lite mer teknisk cykling. Leden passar hela familjen. 

Beskrivning: Även detta är en ganska flack och lättcyklad led på 4 km. Den har däremot ett parti som kräver lite mer teknisk cykling. Dock inte så utmanande att någon i familjen ska tycka att det är för besvärligt. Leden går genom vackra omgivningar på stig och grusväg. 

Örebäcksleden - 11 km

Typ av cykling: MTB, cykelcross.
Startplats: Kläppens Camping.
Underlag: Stig, grusväg och asfalt. Obs! Leden går ca 1 km längs med riksvägen. 
Karaktär: En något svårare led då det är en del uppför i början. I övrigt är leden lättcyklad och passar hela familjen. 

Beskrivning: Det här är vår lite tuffare led. Mest för att den går lite brant uppför till att börja med. Den är 11 km lång med ett underlag som främst består av stig och grusväg. Ungefär 1 km är på asfalt då leden följer med landsvägen en liten bit. 

För fler alternativ av både lätta till svåra cykelleder i Sälenområdet. Se bikingdalarna.se

MTB i Rörbäcksnäs 

I Rörbäcksnäs har man hårdsatsat på MTB och crosscountry-cykling sen 2007. Något som har lönat sig då de nu hunnit bli en av Sveriges mest populära destinationer för mountainbike-entusiaster. Med flera leder i varierande svårighetsgrader och längd är Rörbäcksnäs ett paradis för crosscountry-älskare. Här hittar ni en detaljvy över lederna.


Olika MTB-leder
· Siktån, Grön 2km
· Byrundan, Grön 10km
· Näsingen, Grön 19km
· Högåsen, Blå 3km
· Kalugapasset, Blå 15km
· Vallsjörundan, Röd 32km
· Rörbäcksnäs-Hundfjället, Röd 18km
· Örsjöleden, Röd 10km
· Skogsätraleden, Svart 6km

För mer detaljerad beskrivning av varje led samt kartor hittar ni här >>