Sälenfjällens första Randonnée-led

Randonnée. Rando. Ski touring. Topptur. Blickar vi ut i världen är ändå den franska stavningen randonnée det vanligaste och en etablerad träningsform och skidupplevelse internationellt sett.

Thor Kruse Een är Kläppens egen mountain manager. Efter många år och resor på många skidanläggningar världen över; från Chile till Chamonix har han testat det mesta inom skidåkning. 

 

Han har utövat randonnée i olika svårighetsgrader och ser tjusningen i att få en annorlunda skidupplevelse. Därför är han glad att Kläppen kan erbjuda en egen randonnée-led till vintern 20/21. 

 

–Intresset för randonnée ökar och flera åker på resor utomlands för att utöva detta. I Kläppen bygger vi en varierad randonnée-led, med både flackare och brantare partier, säger Thor.  

 

SKIDTUR I ALPIN TERRÄNG 
För många är randonnée ett nytt begrepp. Ordet betyder ”skidtur i alpin terräng”. Att bestiga ett berg med skidor helt enkelt. I praktiken används stighudar som är fästa under skidorna när man går uppför.Till detta behövs ett par alpina turbindningar där hälen är fri. Det är heller inte vanliga pjäxor utan det krävs pjäxor med gåläge. Kort och gott, gå uppför med stighudar, åk nerför på skidor eller splitboard som är en snowboard som kan delas upp på mitten och fungera som turskidor uppför och som en vanlig snowboard utför. 

BRA FÖRBEREDELSE INFÖR RENDONNÉE-RESAN 
– Framför allt är det här en möjlighet att prova utrustningen om man planerat för en resa till exempelvis Alperna. Det är en bra nybörjarled, men så klart kan det snabbt blir ett utmanande träningspass. Du bestämmer tempot och antalet gånger du kör! Flera gäster som ser detta som ett perfekt träningspass bredvid den vanliga alpina åkningen. Rendonnée kommer vi helt klart att se mer av, tror Thor. 

Randonnée-leden i Kläppen skiljer sig främst inom ett område från andra. 
– I de flesta fall går du på ett kalfjäll och åker ner off-pist i lössnö. Hos oss får man en annorlunda naturupplevelse, då leden kantas av riktig gammelskog. På sikt kommer vi att erbjuda off-piståkning i Syd, säger Thor. 

MÖRKERVANDRING 
Att gå uppför berget längs den uppmärkta leden i mörkret med pannlampa, är en häftig upplevelse där naturen visar sig från sin mystiska sida. Randonnée-leden kommer att vara öppen mellan kl 9-18 och större delen av vintersäsongen kommer det att vara mörkt både på morgonen och eftermiddagen. 
– Säkerheten är viktig, öppettiderna måste respekteras. Utanför dessa tider är nedfarterna vår arbetsplats och vi måste kunna arbeta säkert med snöläggning och pistning, därför är det inte tillåtet att vistas i leden då, avslutar Thor. 

FAKTA KLÄPPENS RANDONNÉELED 
Säsongsstart: 13 december 2020 Öppettider: 09.00-18.00 
Längd på leden: 1 km Svårighetsgrad: lätt 
Du behöver ha ett giltigt Skipass