Crosscountry i skog och fjäll

Cykling i Kläppen
Med Kläppen camping som utgångspunkt kan du cykla tre lätta/medelsvåra leder. Kör ett intensivt träningscykelpass och avsluta med ett svalkande dopp i älven, eller ta med familjen på en lättare tur och stanna till på vägen att ta en fika i naturen. Gratis cykeltvätt finns på campingen.

Våra cykelleder som PDF >>

Älvslingan - 6,5 km
Typ av Cykel: MTB, cykelcross.
Startplats: Kläppens Camping.
Underlag: Grusväg, gräs och stig.
Karaktär: Leden är lättcyklad och flack och passar hela familjen.
Beskrivning: Leden startar vid Kläppens camping och går sedan söderut över ängarna och genom skogen intill älven. 3,5 km söderut vid Gråheden vänder leden och går sedan norrut på banvallen tillbaka via Kläppentorget och tillbaka ned till Kläppens camping. Strax innan leden vänder finns en slogbod som är ett trevligt utflyktsmål. Leden kan vara blöt efter regnväder.

Gusjöslingan - 4 km
Typ av Cykel: MTB, cykelcross.
Startplats: Kläppens Camping.
Underlag: Stig och grusväg.
Karaktär: Leden är lättcyklad och delvis ganska flack men har också ett parti med lite mer teknisk cykling. Leden passar hela familjen. 
Beskrivning: Leden startar vid Kläppens camping, går sedan norr ut på ett naturskönt område längs älven för att senare korsa riksväg 66. Efter riksvägen går leden vidare på en fin och lite mer teknisk slinga genom skogen för att senare gå tillbaka söderut längs gamla järnvägsbanken och tillbaka till Kläppens camping.

Örebäcksleden - 11 km
Typ av Cykel: MTB, cykelcross.
Startplats: Kläppens Camping.
Underlag: Stig, grusväg och asfalt. Obs! Leden går ca 1 km längs med riksvägen.
Karaktär: En något svårare led då det är en del uppför i början. I övrigt är leden lättcyklad och passar hela familjen.
Beskrivning: Leden startar vid Kläppens camping och tar dig norr ut via första delen av Gusjöslingan, över riksvägen och vidare upp för en lång stigning på en grusväg, sedan viker den av uppåt mot Vasaloppsvägen. Efter ca 3km kommer du till en slogbod där du viker av söderut. Följ skyltning längs grusvägen tillbaka till skidanäggningen. En bit in i skidanläggningen viker leden av längs gamla downhillbanan ner via Tranantorget och tillbaka till Kläppens camping.

För fler alternativ av både lätta till svåra cykelleder i Sälenområdet. Se bikingdalarna.se


Mountainbike i Rörbäcksnäs
Rörbäcksnäs har sedan sommaren 2007 satsat på crosscountry cykling och är idag en av Sveriges mest populära mountainbike destinationer. De har ett varierat utbud av olika cykelleder som utmanar både nybörjaren, som den rutinerade utövaren. Rörbäcksnäs erbjuder rolig och snabb cykling på bra skyltade leder där majoriteten av lederna består av smala stigar som slingrar sig genom skogen. Lederna utgår från skolan mitt i Rörbäcksnäs by, utom två leder som startar på Hundfjället och går mot Rörbäcksnäs. Säsongen sträcker sig normalt från mitten av maj till mitten/slutet av oktober. Svårighetsgraden utgår från färgerna grön, blå, röd och svart, där grön är lättast och svart tekniskt svårast.

Olika MTB-leder
· Siktån, Grön 2km
· Byrundan, Grön 10km
· Näsingen, Grön 19km
· Högåsen, Blå 3km
· Kalugapasset, Blå 15km
· Vallsjörundan, Röd 32km
· Rörbäcksnäs-Hundfjället, Röd 18km
· Örsjöleden, Röd 10km
· Skogsätraleden, Svart 6km

För mer detaljerad beskrivning av varje led samt kartor hittar ni här >>