Gustav om framtiden

För femton år sedan hade han huvudet fullt med idéer och bordet fullt av teckningar. Den gången handlade visionerna om världens bästa park. Gustav Eriksson visste precis hur han ville ha varenda hopp och kurva och slet många nätter med både spade och pistmaskin.

Lite mer än ett decennium senare är scenariot nästan detsamma, men den här gången handlar framtidsplanerna om hela Kläppen med dubblering av boende och backar på agendan.

“När jag passerar Kläppen så ser jag inte det andra ser. Jag ser hur nya pister slingrar sig längs berget och jag hör ljudet av gondolen som susar upp”, säger Gustav Eriksson, tronarvinge, visionär, just nu anläggningschef.

Han låter oftast hjärtat styra, att tjäna pengar är inte det viktigaste men ekonomi är såklart grunden till allt. “För mig handlar det alltid om att skapa en upplevelse för gästen. Ekonomi är bara ett verktyg, aldrig målet. Rätt eller fel men så fungerar jag och det är nog ett karaktäristiskt familjedrag, som ändå visat sig vara framgångsrikt. Det vi tjänar, investerar vi i Kläppenberget. Det är en större drivkraft att utvecklas än att fylla bankkontot.”

Det som ligger på bordet just nu är en plan för de närmaste 30 åren. “Framför allt är det viktigt att tänka in att lift- och skidkapacitet går hand i hand. Både service och liftar behöver hänga med i utvecklingen och vi måste vara noga så vi inte bygger in flaskhalsar när vi växer.”

Nytt stugområde

Inom tio år är tanken att antalet gäster ska mer än dubbleras och inom fem år ska ett helt nytt område finnas på plats – Gullbrändan. Området kommer att ligga på det som idag är parkering mellan snowparken och Tranantorget.  “Gullbrändan ska vara som ett smycke i berget. Här ska inget fattas och människor ska verkligen vilja gå runt och mysa i området. Man ska vilja bo där året om är tanken.”

Det kommer att finnas en viss bekvämlighet inbyggd. Hotellet kommer att ha parkeringsgarage med hiss till rummen, jacuzzi, spa och konferensmöjligheter. Framför allt är det för att kunna ta emot utländska gäster som det behöver finnas en variation i utbudet.

Förhoppningen är att flygplatsen i Sälen ska vara igång inom några år.

Satsar på barnen

Barnfamiljer har en alldeles särskild plats i Kläppenhjärtat. Redan nu har barnområdet ett logiskt upplägg. Tanken med framtidssatsningen är att låta barnområdet växa, ända upp till Mitt i Pisten-området och där kommer Trolle & Trollas Snörike att utvecklas.

Dubblerar skidåkningen

Gustav har redan skissat på 30 nya nedfarter, långa backar på upp emot 1,5 kilometer i fallinjen. I planen finns även en ny topp med utsikt ända till Trysil.